Traže dopunu spiska štediša Ljubljanske banke

Bez autora
Aug 25 2015

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH dostavilo je zahtjev Ministarstvu finansija FBiH, Tužilaštvu BiH i Savjetu ministara BiH da vrate bazu podataka koja je dostavljena Sloveniji, a riječ je o podacima Nove ljubljanske banke, zaključno sa 1998. godinom, izjavila je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja.Ona je navela da to nije relevantna, odnosno potpuna dokumentacija, već ona koja je korištena u procesu vođenom u Strazburu, takođe je vlasništvo Ljubljanske banke, ali zaključno sa datumom 31. decembra 1991. godine.

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH dostavilo je zahtjev Ministarstvu finansija FBiH, Tužilaštvu BiH i Savjetu ministara BiH da vrate bazu podataka koja je dostavljena Sloveniji, a riječ je o podacima Nove ljubljanske banke, zaključno sa 1998. godinom, izjavila je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja.

Ona je navela da to nije relevantna, odnosno potpuna dokumentacija, već ona koja je korištena u procesu vođenom u Strazburu, takođe je vlasništvo Ljubljanske banke, ali zaključno sa datumom 31. decembra 1991. godine.

"Razlika je od velike važnosti za sve štediše u BiH. Dostavljena baza je nepotpuna i u njoj nema podataka o privrednim subjektima koji su uzimali štednju, zatim o umanjenju štednje vlasnicima tokom rata te nizu drugih izmjena koje su korisne po nas. Mi nismo ni znali koja je dokumentacija otišla u Ljubljanu iz naše zemlje, već smo sada, slijedom posljednjih dešavanja oko usvajanja slovenačkog zakona došli do ovih podataka", istakla je Omersoftić.

Apelovala je takođe na sve štediše da se ogluše na advokatske ponude iz inostranstva.

"Veliki broj štediša dobija ponude od stranih konsultantskih i advokatskih kuća da ih pravno zastupaju u daljem procesu, sa cijenom od 30 posto provizije na dobijeni iznos. To je još jedna od prevara na koje ne treba nasjedati, jer razumljivo je da se nakon svega može poljuljati vjera u institucije i pravdu, ali niti jedan posao svakako ne smiju dogovarati bez ugovora i notara", posavjetovala je Omersoftićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik